Rapport fra aktivitetshelg i Hurdal 27.-29.08.21

Blinde som spiller fotball

Fotball for blinde i ballbinge-banen

To ting skilte årets aktivitetshelg fra tidligere:

  • vi var i en pandemi med en viss frykt for smitte, og strenge smitteverntiltak

  • det var betydelig underskudd på ledsagere

Likevel - 15 synshemmede, 10 ledsagere, samt to barn under fire og fire hunder, hvorav tre pudler, dro til NBFs syn- og mestringssenter i Hurdal fredag 27. august i flott vær og med store forventninger.

Middagen ble inntatt med annen hver stol tom ved bordene, for å få den berømte «meteren». Litt høyere måtte vi snakke, men det ble en vane. Ved de andre måltidene var det «pekebuffet» så ingen skulle ta eller puste på maten. Med gode ledsagere og erfarne kjøkkenpersoner var ikke det noe problem.

Aktivitetene ble ledet av Jan Helge Svendsen og Ragnvald Steile, som også sto for instruksjon ved behov.

Tradisjonen tro var det sterk åpning i programmet med klatringing i vegg etter middag, så vel som «skywalker». En skywalk er en todelt planke på tvers med et hjul og en el-motor på hver del. Ett ben plasseres på hver del. Når begge ben vippes ned foran, beveger skywalker'n seg forover. Når venstre ben vippes ned foran, svinger skywalker'n mot høyre og motsatt. Ingen enkel sak for synshemmede å fikse, men med en ledsagerskulder å støtte seg på, gikk det fint.

Så gikk brannalarmen, og alle måtte ut. Der sto vi en halv evighet. Brannbiler kom og fant ut at en sensor var kortsluttet. Deretter fortsatte vi med skywalker'n - inntil ny brannalarm. Samme prosedyre og samme feil. Så gikk de fleste og la seg.

Lørdag begynte med plan for dagen-møte der programmet ble diskutert og kabalen med fordeling av våre verdifulle ledsagere ble lagt. Hovedaktivitet: høydebanen, der man beveger seg på gyngende underlag 4-5 meter over bakken, ofte bare balanserende på en wire. Men først en sikringssele som skulle koples til en kraftig wire, så man ikke skulle falle mer enn 1/2 meter om man mistet fotfestet. Ettersom vi var blitt 3 år eldre siden forrige gang, var nye og gamle strekninger i høydebanen blitt enda skumlere og ballansen enda dårligere. Referenten er svaksynt og forstår ikke hvordan blinde klarer å takle de finurlige hindrene. Den som syntes dette var aller mest gøy, var fireårige Sander. Noen syntes nok det var vel skummelt og valgte en løpe-, fot- eller tandemsykkeltur i stedet.

Etter lunsj var det aktivitet / full fart på Hurdalssjøen med Jan Helges rib med 300 hestekrefter. Den såkalte «bananen» med plass til åtte personer, ble trukket i vill fart og de som satt på, fikk bokstavelig talt bakoversveis.

Andre prøvde seg i kano eller på «SUP» en flytende lang plate som man står på og padler med en lang åre. De barske tok seg en svømmetur i vannet, som bare holdt 13 gradr.

På kvelden fikk vi baren for oss selv, og vi koste oss med allsang og quiz, ledet av Stein Morbech.

Søndag startet med utendørs sirkeltrening. Her var det 10 stasjoner med krevende øvelser, fra rask trappegang, ballansering og armhevinger på nye måter. Fin mosjon for alle muskelgrupper.

Siste aktivitet var et fotballspill for blinde, kalt Human fussball. Referenten fikk ikke helt med seg om det var Vålerenga eller Hodr som vant, men moro var det.

Så var det slutt, og tid for hjemtur. Takk til alle for en veldig fin helg, og ikke minst; takk til våre flotte ledsagere for at dere nok en gang har stilt opp!


Leif Halbo

Trykk for å vise stort bilde

Til topps i klatreveggen. Foto: Jan Helge Svendsen.

Trykk for å vise stort bilde

Sikringsutstyret er på for høydebanen. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Lynkurs i sikring før høydebanen starter. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Full konsentrasjon i høydebanen. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Underlaget har «sviktet» i høydebanen. Foto: Jan Helge Svendsen.

Trykk for å vise stort bilde

Zipline. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Pilot og bakrytter på tandemtur. Foto: Jan Helge Svendsen.

Trykk for å vise stort bilde

Klar for «Bananen» med redningsvestene på. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Bananen med passasjerer, klare til dyst. Foto: Jan Helge Svendsen.

Trykk for å vise stort bilde

Det er nyttig med ledsagere som forklarer retningen til målet, når blinde skyter med pil og bue. Foto: Emmy Skavdal.

Trykk for å vise stort bilde

Noen prøvde bueskyting. Blir det blink, tro? Foto: Jan Helge Svendsen.

Trykk for å vise stort bilde

Utendørs sirkeltrening. Foto: Emmy Skavdal.