Smuksjøseter 2017

Bilde av gjengen på toppen av Steinbuehøen som er på over 1500 meter

På toppen av Steinbuehøen (1531 meter over havet)

En smuk tur til Smuksjøseter 2. - 6. august 2017

Spent var jeg da puddelen min og jeg kjørte oppover Gudbrandsdalen 2. august. Litt visste jeg fra før om hva jeg skulle være med på, men jeg visste jo ikke hvem jeg skulle møte. For 2,5 år siden var jeg med på et ledsagerkurs for synshemmede i fjellet, og syntes det var en fin måte å være sammen med andre som delte min naturglede. Så nå var jeg på vei til Høvringen der jeg skulle treffe Hodr idrettslag som hadde sin årlige fjelltur.

På Smuksjøseter ventet en gruppe mennesker og hunder, i alle aldre! Det skulle vise seg å være en fin blanding av synshemmede og ledsagere med ulike behov og erfaringer. Som ny ledsager ble jeg tatt meget godt imot, og omsorgen alle viste for hverandre skapte en trivelig stemning der latteren satt løst. Og Sophia puddel fikk også nye venner! En ledsager-vorsteh-hund, to førerhunder, og en gammel pensjonert førerhund som fikk være på rommet når vi var på tur.

Og det var en stor gjeng som gikk på tur. Noen kjappinger utgjorde fortroppen mens andre stoppet litt underveis. Det ble tid til beskrivelse av landskapet vi gikk igjennom og naturfagsundervisning om moser og lav. Vi fikk også deklamert dikt. Når kroppen måtte slite i oppoverbakker, ga ordene tankene fin oppdrift!

Smuksjøseter serverte oss fine rom med gode senger, og masse god mat! Vi gikk ikke sultne et øyeblikk, og middagene med tre retter var dagens høydepunkt! Noen av oss prøvde badstua for å mykne opp stive muskler. Terrenget var også helt supert, lettgått og med vakker utsikt. Stiene var fine for litt lange ekvipasjer med usikre fotsteg.

Den første dagen gikk turen til Per Gynt-hytta. Midt i et stort åpent landskap dukket denne steinhytta opp. Her kunne man kjøpe vaffel på krita! Dag to regnet det og da delte gruppa seg. Noen ville heller gå på grusvei når steinene ble glatte av vann. Det ble en felles topptur siste dag. Etter å ha slitt oss opp til over 1500 meter kom sola akkurat da vi spiste lunsj øverst på Steinbuhøe! Det var en fin belønning!

Jeg sitter igjen med stor respekt for synshemmede som stoler så mye på sine ledsagere. Det ble jo noen små fall på turene, men de ble tatt med godt humør og forsikringer om at snubling rett og slett ikke er til å unngå. Det lettet en litt ny ledsager å høre. Eldstemann i gruppa var 86 år, og var med på alle de 3,5 milene vi gikk disse tre dagene! Det beviser at alle, uansett forutsetninger, kan være med og oppleve natur, frisk luft og hyggelig felleskap.

Hilsen Anne Gustafson


Kari og Gunhild ankommer Smuksjøseter

Glade turdeltagere ankommer

Noen i turfølget sitter ved et utebord og nyter godt drikke

Etter en liten tur første dag er det godt med avslapning ute

Noen i turfølget krysser en smal bro over en fjellelv

Kryssing av fjellelv over smal bro

Turfølget sitter ute i skråningen ved en liten høyde i terrenget

Pause i terrenget

Ser utover en lang dal med vidt utsyn hvor en ser turdeltagere på vei på smale stier

Stort terreng med lange stier

Bilde av to i turfølget som sitter i regnværet utenfor Peer Gynt hytta, godt innpakket i regntøy

Aldri dårlig vær, bare dårlige klær, pause ved Peer Gynt hytta

I prat med andre fjellfolk

Møte med andre fjellfolk på Peer Gynt hytta

Turfølget på vei med lave skyer over fjelllandskap som er vakkert kledd i grågrønt lav

Trolsk fjellnatur med lav og lave skyer

Ledsaging ved å henge på sekken til ledsager

Ledsaging på høyt nivå (1500 meters høyde)

Gruppebilde ved varden på toppen av Steinbuhøe

Gjengen på toppen av Steinbuehøen på over 1500 meter

Bildene er tatt av Bent Vangli.